MODE UNIE Home
Ga naar unizo.be

Namaak kost ons meer dan 8.000 jobs

Het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie heeft onlangs becijferd hoeveel België en Europa verliezen als gevolg van namaak. Volgens deze studie gaan smokkelaars bijzonder vernuftig te werk om aan de controles te ontsnappen. Elk jaar gaan zo ongeveer 8.169 arbeidsplaatsen verloren in België.      

Op een totaal van 2,5 miljard euro verlies aan omzet als gevolg van namaak in 13 sectoren vertegenwoordigt de sector van wijn en gedistilleerd 70 miljoen euro, dit is 6,4%, en prijkt daarmee in de top 5 van de ergst getroffen sectoren.

Geen realistische prijs

Geloof niet in sprookjes, namaak bestaat: met deze campagne sensibiliseerde de UNIZO winkelraad vorige jaar nog de shoppende voorbijgangers op de Antwerpse Wapper. De consument kregen toen tips over hoe namaak te herkennen.

“Nog te veel mensen kopen namaakproducten zonder dat ze dit zelf beseffen. Daar moeten we de aandacht op vestigen”, klinkt het bij Chiel Sterckx, PR Coördinator bij UNIZO Winkelraad. “De aandachtige koper kan namaak nochtans snel opsporen. Wanneer een product geen realistische prijs heeft, kan je ervan op aan dat er iets niet pluis is. Je ziet het vaak ook aan de slechte afwerking van het product dat bovendien dikwijls wordt aangeboden via niet-reguliere kanalen. Onlineverkoop is daar niet vreemd aan. Spelfouten op de verpakking net als in de handleiding, doen ook best een belletje rinkelen. Een goede raad: koop bij iemand die je kent en vertrouwt. Alleen op die manier kan je op zeker spelen.”

Voor de volledige studie klik hier.
Laatst bewerkt: 16-07-18
in de kijker
Retail Inspiratietour Kopenhagen

o.l.v. modejournaliste Veerle Windels


Mode Unie neemt u mee op sleeptouw naar retail stad Kopenhagen! Onder professionele begeleiding van de bekendste Belgische modejournaliste Veerle Windels ontdekken we leuke en interessante winkelconcepten in combinatie met de stad zelf om inspiratie op te doen voor uw eigen winkel!

  • Voor lingeriedetaillisten:     19-20 november 2018
  • Voor mode retailers:           26-27 november 2018

We stijgen telkens maandagochtend op in Zaventem en zijn dinsdagavond terug.

Voor 950 euro (ex.btw) per persoon geniet u als Mode Unie lid van een leuke en leerrijke tweedaagse in Kopenhagen! Niet-Mode Unie leden betalen 1.100 euro (ex.btw).
Inclusief: ontbijt, lunches, diner, hotel overnachting, vlucht h/t, en totaal begeleiding. KMO-portefeuille is niet mogelijk.

Vragen en inschrijvingen via chiel.sterckx@modeunie.be


 
Login
e-mailadres
persoonlijke code
x nog niet geregistreerd/bijkomende registratie?
x paswoord vergeten?
ledenvoordelen
 x FEDELIN


klik hier voor al uw vragen rond personeel
 x CAO's

U heeft een e-shop?e-commercelabel
Vraag nu het
e-commercelabel aan!
lees meer