MODE UNIE Home
Ga naar unizo.be

Minnelijke schikking van 181 euro weldra mogelijk bij winkeldiefstal

Binnenkort kunnen winkeliers een diefstal afhandelen zonder tussenkomst van parket of politie. Ze moeten er dan wel mee instemmen 181 euro te betalen om alles in der minne te regelen. De regering-Michel wil er zo voor zorgen dat het hoge aantal winkeldiefstallen naar beneden duikt.      

In Nederland bestaat zo'n systeem al een tijdje. Met succes. Uit cijfers van de FOD Binnenlandse zaken analyseerde Kamerlid Franky Denon dat er 58 keer per dag of meer dan 21.000 keer per jaar wordt er gestolen in winkels. En dan gaat het alleen nog maar over de officiële aangiftes die bij de politie terechtkomen. Unizo Winkelraad heeft in 2016 het voorstel gelanceerd om, zoals in Nederland, een dading mogelijk te maken waarbij diefstallen administratief worden afgehandeld. De regering-Michel besliste in de zomer van vorig jaar al om hetzelfde te doen, maar is nu pas rond. Maandag komen alle betrokkenen nog eens samen, bedoeling is dat na de zomer alles van start kan gaan. Winkeliers die iemand op heterdaad betrappen, kunnen dan de diefstal via een minnelijke schikking regelen. Via een standaardformulier komen winkelier en dader overeen om het met een schadevergoeding van 181 euro af te handelen. Politie en parket hoeven niet meer tussen te komen, ze krijgen wel nog een kopie van het formulier. De dader moet het bedrag pas achteraf betalen. Alles wordt gestuurd door een vzw die is samengesteld uit de winkeliersverenigingen, waaronder UNIZO. Zij zullen een privé bedrijf mandateren om het project operationeel uit te werken. Waarschijnlijk wordt dit het Nederlandse SODA die bij onze noorderburen reeds jaren ervaring heeft met dergelijke dadingen en incasso diensten. Het bedrijf mag van die 181 euro 40 euro houden voor haar werkingskosten en de rest gaat naar de benadeelde winkelier als schadevergoeding. Betaalt de dader binnen de 8 à 10 weken nog niet, wordt het dossier toch doorgespeeld aan Justitie.
Laatst bewerkt: 11-06-18
in de kijker
Retail Inspiratietour Kopenhagen

o.l.v. modejournaliste Veerle Windels


Mode Unie neemt u mee op sleeptouw naar retail stad Kopenhagen! Onder professionele begeleiding van de bekendste Belgische modejournaliste Veerle Windels ontdekken we leuke en interessante winkelconcepten in combinatie met de stad zelf om inspiratie op te doen voor uw eigen winkel!

  • Voor lingeriedetaillisten:     19-20 november 2018
  • Voor mode retailers:           26-27 november 2018

We stijgen telkens maandagochtend op in Zaventem en zijn dinsdagavond terug.

Voor 950 euro (ex.btw) per persoon geniet u als Mode Unie lid van een leuke en leerrijke tweedaagse in Kopenhagen! Niet-Mode Unie leden betalen 1.100 euro (ex.btw).
Inclusief: ontbijt, lunches, diner, hotel overnachting, vlucht h/t, en totaal begeleiding. KMO-portefeuille is niet mogelijk.

Vragen en inschrijvingen via chiel.sterckx@modeunie.be


 
Login
e-mailadres
persoonlijke code
x nog niet geregistreerd/bijkomende registratie?
x paswoord vergeten?
ledenvoordelen
 x FEDELIN


klik hier voor al uw vragen rond personeel
 x CAO's

U heeft een e-shop?e-commercelabel
Vraag nu het
e-commercelabel aan!
lees meer