MODE UNIE Home
Ga naar unizo.be

Mag u kosten doorrekenen als uw klant elektronisch betaalt?

Het gebeurt steeds minder, maar af en toe ziet u nog een bordje met een melding als ‘ voor betalingen met bancontact van minder dan 10 euro  0,50 euro’  Met ingan van 13 januari 2018 is dat echter niet meer toegestaan en is het voor de meeste betaalmiddelen verboden om nog kosten aan te rekenen aan de klant.

Voor welke betalingen mag u geen kosten meer doorrekenen?

Het doorrekenen van kosten is voor het gros van de betaalmiddelen. Voor overschrijvingen en domiciliëringen mag u in geen enkel geval nog kosten doorrekenen.

Voor kaartbetalingen is het iets genuanceerder:

  • Voor de klassieke debetkaarten en kredietkaarten mag u geen kosten meer doorrekenen. Het gaat concreet om Bancontact, Maestro, V-pay, Visa en Mastercard.
  • Voor een aantal ‘exotischere’ kredietkaarten is het doorrekenen van kosten wel nog mogelijk : Diners, American Express, …In dat geval mag u echter geen hogere kosten doorrekenen dan de transactiekost die u betaalt. Het doorrekenen van kosten moet ook vooraf door de klant zijn aanvaard.

Wat met maaltijd – en ecocheques?

Die worden niet geregeld onder de wetgeving. Maar in zowat alle overeenkomsten met de bedrijven die deze cheques uitgeven staat een contractueel verbod om kosten aan te rekenen.

Mag u betaling met bancontact toelaten enkel vanaf een  bepaald bedrag?

Strikt genomen legt de wetgeving enkel een verbod op om kosten door te rekenen. Wat u bijvoorbeeld wel nog mag doen, is aangeven dat u pas kaartbetalingen aanvaardt vanaf een bepaald bedrag. Natuurlijk moet u dan wel de afweging maken of uw klant dat ook zal appreciëren…
Laatst bewerkt: 12-01-18
in de kijker
Nieuwjaarsevent: 23/01/2018 save the date!

Save_the_date_NYE_2018

In het prachtige decor van de Antwerpse haven (makkelijk bereikbaar!) organiseert Mode Unie haar Nieuwjaarsevent op dinsdag 23 januari 2018 vanaf 19u30.

Noteer dit al zeker in uw agenda!

Meer informatie en de uitnodiging volgen snel!


 
Login
e-mailadres
persoonlijke code
x nog niet geregistreerd/bijkomende registratie?
x paswoord vergeten?
ledenvoordelen
 x FEDELIN


klik hier voor al uw vragen rond personeel
 x CAO's

U heeft een e-shop?e-commercelabel
Vraag nu het
e-commercelabel aan!
lees meer