MODE UNIE Home
Ga naar unizo.be

Flexijobs voortaan ook mogelijk in detailhandel en kappers

Het gebruikmaken van flexijobs was eerder reeds mogelijk in de horeca en bestaat erin dat personen die reeds een hoofdactiviteit uitoefenen in een horecazaak kunnen werken en een flexiloon kunnen ontvangen. De werknemer betaalt op dat bedrag geen bedrijfsvoorheffing of sociale zekerheidsbijdragen. De werknemer betaalt een eenmalige bevrijdende bijdrage van 25%.

Wat is het voordeel van een flexijob?

Het voordeel van het systeem van flexijobs is dat de totale kost voor de werkgever lager is en dat de werknemer netto meer overhoudt dan wat hij via een gewone tewerkstelling zou verdienen.

In welke sectoren wordt het mogelijk om met flexijob te werken?

Met het zomerakkoord van de federale regering is het toepassingsgebied met ingang van 1 januari 2018 uitgebreid tot detailhandel en kappers. Meer in het bijzonder is het van toepassing in volgende sectoren:

 • bakkerijen en banketbakkerijen (p.c. nr. 118.03),
 • handel in voedingswaren (p.c. nr. 119),
 • zelfstandige kleinhandel (p.c. nr. 201),
 • middelgrote levensmiddelenbedrijven (p.c. nr. 202.01),
 • kleinhandel in voedingswaren (p.c. nr. 202),
 • grote kleinhandelszaken (p.c. nr. 311),
 • warenhuizen (p.c. nr. 312) en
 • kappers en schoonheidsverzorgers (p.c. nr. 314).

Voortaan ook gepensioneerden via flexijobs

Ook de gepensioneerden zullen voortaan gebruik kunnen maken van flexijobs. Zo kunnen zij met behulp van de flexijobs een hoger bijkomend netto inkomen verwerven. Dit inkomen wordt als beroepsinkomen beschouwd en hiermee wordt rekening gehouden bij het beoordelen van het al dan niet overschrijden van de grenzen van de toegelaten cumulatie. 

De uitbreiding naar gepensioneerden geldt niet voor personen in een SWT-stelsel (Stelsel van Wettelijke Bedrijfstoeslag – het hervormde en verstrengde brugpensioenstelsel).

Wat zijn de voorwaarden om met een flexijobber te werken?

Om beroep te kunnen doen op flexijobs dient men aan bepaalde voorwaarden te voldoen.

 • Flexijobs staan open voor iedereen die minstens 4/5de elders werkt. Om te bepalen of er aan deze voorwaarde is voldaan kijkt men 3 kwartalen terug. Wie 4/5 werkt bij een andere werkgever (uit elke sector) kan dus onbeperkt bijverdienen bij een andere werkgever. Op het moment dat de Dimona-aangifte voor de flexi-job wordt ingediend, wordt de tewerkstelling gecontroleerd. De Dimona geeft op dat ogenblik een respons OK (aanvaard zonder warning) of NOT OK (warning 'onvoldoende prestaties' of warning 'laattijdige Dimona').
 • Verder moet er, voor de werknemer begint te werken, een geschreven kaderovereenkomst worden opgemaakt.
 • Wanneer de werknemer effectief begint moet er ook een arbeidsovereenkomst zijn, geschreven of ongeschreven.
 • De uren van de flexijobber moeten geregistreerd worden. Dat kan via de geregistreerde kassa of de alternatieve tool van de RSZ. Dit systeem is complementair met Dimona, maar vervangt het niet.Laatst bewerkt: 04-01-18
in de kijker
Retail Inspiratietour Kopenhagen

o.l.v. modejournaliste Veerle Windels


Mode Unie neemt u mee op sleeptouw naar retail stad Kopenhagen! Onder professionele begeleiding van de bekendste Belgische modejournaliste Veerle Windels ontdekken we leuke en interessante winkelconcepten in combinatie met de stad zelf om inspiratie op te doen voor uw eigen winkel!

 • Voor lingeriedetaillisten:     19-20 november 2018
 • Voor mode retailers:           26-27 november 2018

We stijgen telkens maandagochtend op in Zaventem en zijn dinsdagavond terug.

Voor 950 euro (ex.btw) per persoon geniet u als Mode Unie lid van een leuke en leerrijke tweedaagse in Kopenhagen! Niet-Mode Unie leden betalen 1.100 euro (ex.btw).
Inclusief: ontbijt, lunches, diner, hotel overnachting, vlucht h/t, en totaal begeleiding. KMO-portefeuille is niet mogelijk.

Vragen en inschrijvingen via chiel.sterckx@modeunie.be


 
Login
e-mailadres
persoonlijke code
x nog niet geregistreerd/bijkomende registratie?
x paswoord vergeten?
ledenvoordelen
 x FEDELIN


klik hier voor al uw vragen rond personeel
 x CAO's

U heeft een e-shop?e-commercelabel
Vraag nu het
e-commercelabel aan!
lees meer