MODE UNIE Home
Ga naar unizo.be

Onderzoek VUB rond discriminatie in kledingwinkels: Mode Unie zet in op opleidingen en sensibilisering

Uit een onderzoek VUB rond 'alledaagse discriminatie in kledingwinkels' blijkt dat voor klanten van vreemde origine verkoopsters zich veel meer inzetten dan voor "blanke Belgen". Allochtonen worden meer gevolgd als zij in een winkel rondlopen en voor autochtone klanten wordt er vaker een alternatief aangeboden.

Mode Unie deed naar aanleiding van die studie een korte bevraging bij haar leden en kwam tot de vaststelling dat discriminatie in de zelfstandige modedetailhandel een eerder beperkt fenomeen is. Mode Unie wil wel duidelijk zijn: discriminatie is onaanvaardbaar en hier moet zeker aandacht aan besteedt worden.

Via haar opleidingsinstituut PMO (www.pmocvba.be) leidt Mode Unie dagelijks winkelpersoneel en zaakvoerders op en werkt ze samen met de VDAB om werkzoekenden in de modedetailhandel aan de slag te krijgen. Een afzonderlijke opleiding die specifiek focust op discriminatie is er momenteel niet. Het is voor Mode Unie een evidentie dat discriminerend gedrag wordt uitgesloten in deze opleidingen zonder hier specifiek op te focussen. Dus wordt het thema gelijkheid en respect voor klanten, van welke origine en ras dan ook, meegenomen. Al bekijkt Mode Unie wel om dit in de toekomst meer te verwerken in haar opleidingen.

Gezien zelfstandige modewinkeliers meestal zelf nog in de winkel staan, samen met hun verkoopspersoneel, kan hij er strikt op toekijken dat elke klant gelijk wordt geholpen. Het is namelijk ook zijn broodwinning. Er is dus geen enkele reden om bepaalde klanten anders te behandelen. Het zou zich tegen hun eigen kostwinning keren.

Tevens zien we dat via de samenwerking met VDAB 40% van de werkzoekenden die in de modesector tewerkgesteld worden, van allochtone afkomst zijn. Werkgevers hebben dus wel degelijk oog voor diversiteit en dat kan de gelijke behandeling van alle klanten enkel ten goede komen.
Laatst bewerkt: 06-09-17
in de kijker
Ontdek Luik o.l.v. modejournaliste Veerle Windels!

Interessante winkelconcepten in de authentieke sfeer van stad Luik. Veerle neemt u mee op sleeptouw om deze stad mee te ontdekken!

 

Praktisch

-Dinsdag 20 maart

-Start: 9u30

-Einde: 17u30

-300 euro (ex. Btw). Geniet van 40% korting via de KMO-portefeuille subsidie

-Inschrijven: chiel.sterckx@modeunie.be


 
Login
e-mailadres
persoonlijke code
x nog niet geregistreerd/bijkomende registratie?
x paswoord vergeten?
ledenvoordelen
 x FEDELIN


klik hier voor al uw vragen rond personeel
 x CAO's

U heeft een e-shop?e-commercelabel
Vraag nu het
e-commercelabel aan!
lees meer